Spørsmål og svar

Fysisk helse

Drikker 1 liter pepsi max om dagen, er det for mye? 

Hei

Sukkerfri brus kan være et bedre alternativ enn sukkerholdig brus, nettopp fordi den ikke inneholder noe sukker eller særlig med kalorier. Det vil alltid være bedre for kroppen å velge sukkerfri, kontra sukkerholdig brus. Pepsi Max er jo sukkerfritt.  

Per dags dato er det ikke noe forskning som tilsier at dette er farlig. Det vi vet er at både sukkerfri og sukkerholdig brus er skader det kan gi på tennene dine. Brus har lav pH som kan gi syreskader, spesielt hvis det inntas ofte. Derfor er det ikke bra for tennene å drikke en flaske sukkerfri brus om dagen. Man kan også kjenne på en "avhengighet" til det søte, og kan da foretrekke søte drikker fremfor vann. For helsen sin del er det ikke noe direkte skadelig med sukkerfri brus, men kanskje du kan bytte noe av det med vann? Du kan for eksempel tilsette vannet sitron slik at man får smak på det, evt ha det stående i kjøleskap eller i flaske som holder på kulde? 

Vær også obs på at pepsi max inneholder koffein, så drikker man mye av det på kvelden kan det påvirke søvnen. Vann er den aller beste tørstedrikken, både fordi det er helt rent (ingen tilsetningsstoffer) og fordi det er sunt for kroppen. Husk at vann også er gratis, kanskje du kan spare penger ved å trappe ned på brusen :)  

Lykke til. 

Hilsen Helsesykepleier 

Legger med noen artikler du kan lese hvis du vil. 

Ti gode grunner for å drikke vann

Syreskade på tennene

 

 

Har talgkjertler på penis, hvordan kan jeg bli kvitt de? 

Hei! 

Det er helt normalt å ha nupper, tagger eller klumper langs kanten av penishodet. Som oftest er dette kjertler som har til oppgave å smøre slimhinnene på penishodet og dermed en nyttig funksjon. Om det er kjertler, kan man ikke gjøre noe for å bli kvitt de. Om du er bekymret for hva det er, er det bare mulig å vite det sikkert ved undersøkelse hos lege.   

Om du oppdager nye nupper, klumper, som gir plager, er det lurt å få det undersøkt hos fastlege eller av lege på helsestasjon for ungdom. Her er eventuelt oversikt over helsestasjoner for ungdom i Agder 

Ønsker deg lykke til! 

Hilsen helsesykepleier 

Legger ved noen aktuelle artikler: 

Små og store penisplager

Å sjekke pung og penis hos legen

Hei! Jeg tror at jeg har soppinfeksjon i underlivet, hva skal jeg gjøre?

Hei! 

De fleste kvinner vil oppleve en soppinfeksjon i underlivet. Soppinfeksjonen skyldes da at mengden gjærsopp som lever naturlig på kroppen øker og skaper betennelse i skjeden.  

Når man har soppinfeksjon kan man oppleve kløe, svie i skjeden, sårhet og tykk hvit utflod. 

Sopp kan noen ganger gå over av seg selv, mens andre ganger trengs det behandling. Behandling av soppinfeksjon gjøres ved å ta en sopp kur, det kan man få uten resept på apoteket. Behandlingen består av krem, og med kapsler som man fører inn i skjeden på kvelden i noen dager. Det er viktig at du fullfører kuren helt ut, selv om du blir bedre på veien. 

Om plagene fortsetter, bør du få en vurdering hos fastlege eller lege ved helsestasjon for ungdom. Her er oversikt over helsestasjon for ungdom i Agder

Ønsker deg lykke til og bare ta kontakt igjen om det er mer du lurer på. 

Hilsen helsesykepleier 

Deler noen aktuelle artikler med deg: 

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Små og store plager i vulva og vagina

Soppinfeksjon i skjeden

Er det vanlig å ha uregelmessig syklus?

Hei! 

Så fint at du spør om dette. Det er flere grunner til at man kan ha uregelmessig syklus. 

Om du går på hormonprevensjon (p-piller eller annet), kan syklusen være uregelmessig. Dette gjelder også hvis du har gått på, men sluttet på prevensjon. Det kan da ta litt tid før du får normal syklus igjen. Er det en mulighet for at du kan være gravid, bør du utelukke dette først. Graviditetstest kan tas tre uker etter ubeskyttet samleie.  

Andre årsaker til uregelmessig syklus kan være stress, mye trening, rus, sykdommer, reising eller at man ikke spiser nok.  

Du skriver at syklusen har variert lenge, jeg vet ikke hvor lenge det er, men har det vart i over 6 måneder, bør du gå til fastlege for en vurdering. 

Om du ønsker en prat med helsesykepleier eller lege, finner du oversikt over lokal helsesykepleier og helsestasjon for ungdom (noen har lege) her

Legger også ved en artikkel om mensen  

Håper dette var til noe hjelp, bare ta kontakt igjen om du trenger det. 

Ønsker deg lykke til :) 

Hilsen helsesykepleier 

Dekker staten operasjon av bryster? 

Hei! 

Dette er dessverre vanskelig å svare på, da det er fastlege eller behandlende lege som må gjøre denne vurderingen. For å få dekket brystoperasjon må det generelt være en medisinsk grunn - utover det rent utseendemessige. Anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din for å få en vurdering.  

Hilsen helsesykepleier 

Hvilke produkter hjelper mot kviser?

Hei. 

Kviser (acne) ser ut til og skyldes arvelig økt følsomhet for kroppens egne, normale mannlige kjønnshormoner både hos gutter og jenter. Det betyr at du kan få kviser selv om du gjør alt "riktig" og har en god egenpleie rutine.  

Har man kviser anbefales det å vaske ansiktet med rent vann og å bruke hudrens med hudvennlig pH (5,5-7). Spør gjerne på apoteket etter produkter som er gode. Man bør rense/vaske huden daglig og vaske ekstra ved mye svetting. Man bør unngå å klemme på kvisene, da dette kan gi arr. Bruk av fete hudpleiemidler bør unngås, for de kan tette utførselsgangene for talgen i huden. Bruker du sminke anbefales vannbaserte produkter. Husk å rense huden godt før du legger deg. Noen kan ha så mye kviser i ansiktet at det går utover selvfølelsen, da kan det være lurt å snakke med fastlegen din for å vurdere behandling. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 

Oversikt over helsesykepleiere og helsestasjoner for ungdom i Agder.  

Vennlig hilsen helsesykepleier 

Akne

Har trang forhud, vil ikke snakke med noen om det, hva gjør jeg?

Hei, så flott du skriver inn til oss.

Å ha trang forhud vil si at man ikke klarer å trekke forhuden over penishode, evt at dette gir smerter. Det er en vanlig tilstand hos barn og unge, men hvis det ikke har bedret seg innen ungdomsalder er det flere ting man kan gjøre. Noen syns det er veldig flaut å søke hjelp for dette, men vit at dette er et vanlig problem som leger er vant til å snakke om.  

Generelle råd for trang forhud er å bruke litt olje på penis når du skal trekke forhuden tilbake. Det skal ikke gjøre vondt eller begynne å blø. Hvis det gjør det, kan det være lurt å gå til fastlege for å få videre hjelp der. De har forskjellige kremer som kan brukes mot trang forhud, eventuelt vurdere om det må operasjon til for å løse problemet. Du skal ikke gå å ha det vondt. 

Håper du fikk motivasjon til å prate med fastlegen, eventuelt lege på helsestasjon for ungdom, jeg ønsker deg lykke til. Legger med en artikler om trang forhud som du kan lese hvis du vil. 

Trang forhud

Hilsen helsesykepleier 

Jeg har fått sår nedentil, som gjør at sex blir vondt. Hva bør jeg gjøre?

Hei. Så fint du tar kontakt med oss. Dette høres ikke greit ut, det skal ikke gjøre vondt å ha sex.  

Det kan være flere grunner til at man får sår nedentil. Ved samleie kan det oppstå små rifter i skjeden, spesielt ved tørr skjede. Disse riftene kan gi smerter. Det er lurt å vente med å ha sex til det ikke gjør vondt lenger.  

Ved tørr skjede anbefaler man å bruke glidemiddel. Man skal ikke vaske med såpe inni skjeden, den er selvrensende, og miljøet blir ugunstig med såpe. Dere kan også forsøke å ha litt mer kortvarige og forsiktige samleier når dere vil starte opp igjen, etter det har grodd. 

Hvis dette er vedvarende plager så kan det være lurt å utelukke underliggende årsaker. Å sjekke seg for kjønnssykdommer kan gjøres hos helsesykepleier på skolen og evt helsestasjon for ungdom.  

Du kan også oppsøke fastlegen, eller helsestasjon for ungdom, for en undersøkelse og vurdering. Her finner du oversikt over helsestasjon for ungdom i Agder

Er jo ikke greit for dere at dette gir så store plager at dere unngår sex. Håper du kan snakke med kjæresten din om dette, og at han har forståelse for situasjonen. 

Jeg ønsker deg lykke til! 

Hilsen helsesykepleier. 

Legger også ved noen artikler du kan lese.  

Smerter og store plager i vulva og vagina

Hva kan fastlegen hjelpe deg med

Har du plager og vondt etter samleie

 

Blir liggende i senga uten å få sove, hva kan jeg gjøre?

Hei kjære deg, så fint at du har sendt inn til oss om dette! 

Forstår godt at du blir sliten av å ikke få sove. For noen er det slik at man i perioder har vært igjennom mye i løpet av en dag og ofte ikke fått tid til å stoppe opp og tatt noen pauser. Når man så skal legge seg kan alle mulige tanker dukke opp og kan bidra til at det er vanskelig å få sovnet. Kanskje er det slik for deg og?  

Hvis du har det slik kan det hjelpe å sette på alarm noen ganger pr dag som en påminner om å få tatt noen pauser ila en dag. Å ta pause betyr å: ikke å kikke på mobiltlf. eller avlede oppmerksomheten mot noe annet, men bare å sitte å faktisk «kjedet» seg litt. Da får mange ofte tenkt på og kanskje bearbeidet inntrykkene man har fått frem til det tidspunktet på dagen og slipper at alle inntrykkene samler seg opp til kvelden. For noen kan det også hjelpe å ha en notisbok liggende ved sengen, som man kan notere ned tankene som dukker opp når man skal sove. Det er en måte å få tankene litt på avstand. 

Jeg kan også anbefaler deg å sjekke ut en app fra helsedirektoratet som heter: “Tankevirus”, der kan du lære mye og få gode verktøy til å håndtere tankene dine.  

For å få bedre søvn har helsedirektoratet noen gode råd. Det kan være lurt å lage seg en fast rutine før man skal legge seg, så kroppen etter hvert forstår at nå nærmer det seg natt. For noen kan rolig musikk eller en avslappende dusj hjelpe med å roe ned kroppen. 

Det å legge seg og stå opp til fast tid er viktig. Kanskje det er litt kjedelig i helgene, men fint hvis du kan prøve det i en liten periode. Når man må står opp til fast tid på morgenen vil kroppen automatisk bli sliten til kvelden. 

Trening på dagtid, ikke rett før du legger deg, kan også bidra til at kroppen blir mer sliten på kveldstid.  

Fra kl 17.00 kan det være lurt å unngå kaffe/energidrikk/Cola. Lys fra pc eller mobiltelefonen skjerm kan forsinke produksjonen av søvnhormoner og bør derfor legges bort i god tid før du legger deg. De fleste synes det er vanskelig å la være å kikke på mobiltelefonen når de har lagt seg. Det kan da være lurt å legge den i et annet rom og heller kjøpe en vekkeklokke med alarm som man har på nattbordet. 

Noen kan føle seg trøtte på dagtid og ønsker å ta igjen litt søvn da. Det er da viktig at hvilen ikke blir på mer enn 20 min, da det igjen vil forstyrre nattesøvnen. Sett på alarm hvis du er redd for å sovne. 

Soverommet bør være mørkt og kjølig og det kan være lurt å gjemme klokka hvis du er en klokkekikker. Sjekking av klokken på natten kan fort gjøre deg mer stresset enn beroliget. Sengen skal også kun brukes til søvn (og sex). Hvis du kun ligger og vrir deg i sengen, så stå heller opp igjen og les en «kjedelig» bok, forsøk så å prøve å legge deg igjen når du føler at du er trøtt.  

Jeg håper du vil prøve å følge noen av rådene og se om det kan hjelpe deg. Hvis det ikke hjelper eller du syns det er vanskelig å komme i gang kan det også være lurt å snakke med helsesykepleier på skolen. De er vant til å snakke om utfordringer i forbindelse med søvn. Her finner du oversikt over helsesykepleiere og helsestasjon for ungdom i Agder.

Jeg legger ved en filmsnutt og noen artikkel med gode råd for bedre søvn. 

Varm hilsen fra helsesykepleier  

Søvn

Har du slitsomme tanker, grubling og tankekjør?

Til deg som strever med å sove

 

 

Psykisk helse

Jeg er redd for å ta blodprøver, hva kan jeg gjøre? 

Hei 

Det å være redd for blodprøver og nåler er nok noe du deler med mange. Vær støttende mot deg selv, og ikke gi deg selv kritikk for at du er redd. Si gjerne ifra til legekontoret om at du er redd, for da kan de tilpasse situasjonen som kan være med på å gi deg en bedre opplevelse. For noen hjelper det å ta med en venn eller foresatt som kan støtte deg og eventuelt avlede deg under stikket. 

Hvis det er smerten du er redd for så kan det hjelpe å legge litt Embla krem på i forkant, da kjenner du ikke stikket så godt. 

Som du sier så er denne blodprøven viktig å ta for deg. Bestem at du skal inn å ta den prøven, prøv å ha fokus på pusten; ta gode dype pust inn, hold pusten litt og bruk god tid på å puste ut. Se bort når du blir stukket, ha på musikk i ørene eller distraher deg på en eller annen måte. 

Dette klarer du, men det krever noe av deg når du skal gjøre noe du er skikkelig redd for! Skryt av deg selv og kanskje du kan ha avtalt å gjøre noe hyggelig med noen i etterkant, som en slags premie for å ha gjennomført blodprøven.  

Heier på deg:) 

Hilsen helsesykepleier

Jeg føler meg ikke bra nok, hvordan kan jeg bli tynn? 

Hei kjære deg. Så fint du skriver inn til oss. 

Det er både vondt og vanskelig å ikke føle seg bra nok og det er dessverre mange unge som ikke føler seg bra nok i forhold til ulike ting som skole, kropp o.l. Det er heldigvis noe man kan jobbe med. Når man går inn i ungdomstiden ønsker man gjerne å ikke skille seg ut og det er helt normalt å sammenligne seg med andre. Nå får ikke jeg stilt deg noen spørsmål, men svarer generelt rundt det du skriver. 

Når man går fra barn til ungdom forandrer kroppen seg mye og det er vanlig å være usikker på egen kropp. Noen kommer tidligere i puberteten enn andre, og kroppen forandrer seg ulikt fra person til person, det er helt normalt. Størrelse på kroppen kan variere fra person til person, og fra hvilke gener man har fra familien sin.   

Det å ha fokus på hva du liker ved deg selv, fremfor hva du ønsker å endre kan være noe å starte med. Kanskje du kan skrive ned alt som er positivt med kroppen din? Fokus på hva kroppen får til fremfor hvordan den ser ut er også et godt utgangspunkt for å bli mer glad i kroppen sin. Du er jo så mye mer enn kroppen din, og jeg er sikker på at du har mange fine egenskaper. 

Du kan også tenke over hva som gjør at venner og familie liker deg. Ofte er det fordi man kan ha det morsomt sammen, ha gode samtaler, like og være sammen. Det er de verdiene de setter pris på ved deg, ikke hva slags kropp du har. 

Du skriver ingenting om overvekt i meldingen din. Derfor vet jeg ikke om du er normalvektig eller ikke. Når det gjelder ditt ønske om å bli tynn, er det vanskelig å gi noe råd om dette. Dersom du trenger hjelp med vekt, bør du snakke med helsepersonell for å få undersøkt om dette er helt nødvendig. Vi vet at det er mange som ønsker å bli tynnere, selv om de er helt normalvektige, noe man skal være veldig forsiktig med. Du kan snakke med fastlege, helsestasjonen for ungdom eller helsesykepleier på skolen din om dette. Helsesykepleier på skolen har erfaring med å hjelpe ungdommer med kosthold og vekt, i de tilfellene der det er nødvendig. Der kan man også få hjelp med vanskelige tanker om kroppen. Lokale helsesykepleiere i Agder.

Jeg legger ved noen linker og en filmsnutt du kan se på om du vil 

Varm hilsen fra helsesykepleier 

Vær stolt av den kroppen du har

Dette kan du snakke med helsesykepleier om

Nrk livsmestringsserie: Kroppspress 

Ser hvor gøy andre har det på snap, og hvor mange venner alle har. Føler meg ensom og vet ikke hva jeg skal gjøre?

Hei kjære deg! Det er leit å høre at du føler deg ensom og at du er mye lei deg, men jeg er glad for at du har sendt inn til oss. Det er dessverre mange som føler seg ensomme og ikke helt vet hva de skal gjøre. 

Jeg tenker det er viktig at du er bevisst påvirkningseffekten av sosiale medier. Sosiale medier gir kun et øyeblikksbilde og kan dermed gi et skjevt inntrykk av hvordan alle andre har det. Ofte vil de fleste vise seg fra sin beste side, og det kan virke som om alle har det helt perfekt hele tiden. Sitter man med følelse av ensomhet kan det ofte forsterke inntrykket og fokuset på at alle er sosiale og har noen å være sammen med, som igjen kan føre til at man føler seg enda mer ensom.  

Går det an å endre fokuset til hva du selv kan gjøre for å bli mer sosial? Har du noen venner eller bekjente du kan bygge et nærere vennskap til? Eller kan du prøve å bli kjent med noen nye ungdommer? 

For å bli mer sosial er det lurt å utfordre seg selv litt i forhold til å gjøre noe selv for å bli kjent med andre. Prøv og ta initiativ til å snakke med noen og vær stolt av deg selv hver gang du får til noe. Prøv og snakk positivt til deg selv i forhold til dette, som for eksempel at det du sier er bra nok og at du kan klare dette.  

Det kan være lurt å tenke gjennom hva man liker å holde på med og vurdere om man kan starte med en fritidsaktivitet eller bli med i en klubb/ forening. Kanskje er det et kurs du kunne tenke deg å prøve?! Da har man ofte en felles interesse og det er lettere å bli kjent med andre. Kanskje kan foreldrene dine eller noen andre hjelpe deg med å finne noe?  

Mange sitter alene med følelsen av ensomhet og syns det er vanskelig å snakke om det, allikevel anbefaler jeg at du snakker med noen. Det kan være foreldre eller en annen voksen du stoler på, eller helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. Jeg legger ved link til helsesykepleiere i Agder her. Det hjelper nesten alltid å få delt tanker og følelser med noen. På den måten kan man jobbe med å endre tankene sine og på sikt tenke bedre om seg selv. Når man tenker bra om seg selv, blir det igjen lettere å ta kontakt med andre.  

Jeg ønsker deg lykke til og håper du vil snakke videre med en du stoler på om dette. Jeg legger ved en filmsnutt fra nrk livsmestringsserie og noen artikler om tema og heier på deg. 

Aktuelle artikler: 

Ensom, du er ikke alene

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Sliter med presentasjonsangst på skolen, hva kan hjelpe?

Hei kjære deg, så fint du tar kontakt 

Å slite med presentasjoner er du ikke alene om, og dette er en utfordring flere har. 

Det er helt normalt å grue seg eller være nervøs for fremføringer. Nervøsiteten kan føre til at man skjerper seg og da fokuserer mer på oppgaven, noe som kan være bra. Når man har presentasjonsangst så tror kroppen at den er i fare og setter i gang beredskap for å flykte, kjempe eller å være helt i ro. Dette er helt unødvendig hvis situasjonen ikke er farlig i seg selv, slik som ved en presentasjon.  

Nå har ikke jeg mulighet til å spørre deg om hvordan reaksjoner du har ved fremføring. Vi vet at vanlige tegn på angst kan være: skjelving, svetting, hjertebank, brystsmerter, svimmelhet, pustevansker, vanskelig å konsentrere seg, vedvarende bekymringer, hodepine, rastløs, mageproblemer, dårlig søvn og noen kan til og med oppleve at man er i ferd med å bli gal eller dø. Føles det slik ut for deg? Hvis det gjør det så tenker jeg det er viktig for deg å vite er at dette ikke er farlig, bare veldig ubehagelig. Det som kan bli problematisk er dersom du lar frykten hindre deg i å holde presentasjoner. Da begynner nemlig kroppen å tro at det du unngår reelt er farlig og det blir enda vanskeligere å utsette deg presentasjoner neste gang.  

Jeg tenker det kunne vært lurt for deg å snakke med noen du har tillit til om det som er vanskelig, det er ofte det første steget for å få det bedre. Kunne du ha snakke med dine foreldre, lærer og- eller helsesykepleier på skolen. Helsesykepleiere er vant til å snakke om presentasjonsangst og kan hjelpe deg å sjekke ut om dette kan være normale følelser som du kan få støtte/ veiledning på eller om du bør få hjelp av fastlege. 

Helsesykepleier kan også gi deg noen tips til å få det bedre i fremføringssituasjoner. Vi vet at det å forberede seg og øve på å stå å snakke høyt foran speilet, familien eller en venn kan være bra. Da øver man seg på å snakke høyt og høre sin egen stemme. For mange med presentasjonsangst så er det et ønske om å nesten være usynlig eller snakke fort for å bli fortest mulig ferdig. Da kan gode teknikker være å øve seg på å ta plass i rommet og snakke høyt og rolig. Du kan også vite at ofte er tilskueren mer opptatt av presentasjonen de selv skal ha, enn i deg. 

Det kan også være fint å si ifra om utfordringen din til læreren. Hvis du syns det er vanskelig å ta kontakt med lærer kan helsesykepleier hjelper deg med å snakke med lærer om hvordan det kan tilrettelegges rundt deg i presentasjonssituasjoner. For å redusere presentasjonsangsten er det viktig å utfordre seg for den i passe mengder. Kanskje kan lærer lage et opplegg der du bare presenterer for henne et par ganger og så for en gruppe og så kan det langsiktige målet være at du skal presentere for klassen. Å ta små steg for å nå målet er veien å gå her. 

Jeg håper du vil snakke med noen, så du kan få mer hjelp med det du står i. Du finner kontaktinformasjon til lokal helsesykepleier og helsestasjon for ungdom her.

Jeg legger også ved en filmsnutt fra nrk livsmestringsserie med gode tips ved presentasjonsangst og en app som heter ungspotlight for å bli bedre i presentasjonssituasjoner.

Og husk jeg heier på deg 😊 

Varm klem fra helsesykepleier 

Er mye tynnere enn de andre gutta. Kunne ønske jeg var større?  

Hei kjære deg! Så fint at du sender inn til oss. Det å være usikker på sin egen kropp er veldig vanlig blant barn og spesielt ungdommer. Man er i utvikling og kroppen forandrer seg ulikt fra person til person. Alle mennesker har forskjellige kropper basert på arv og miljø. Noen ting kan man endre på, mens andre ting er forutbestemt. Det viktigste er at du har en sunn og frisk kropp. 

Når man sammenligner seg med andre ser man oftest bare de positive sidene ved den andre, som ofte kan gi et skjevt bilde av virkeligheten. Alle blir vi påvirket av sosiale medier, ofte skjer dette underbevisst og vi er ikke klar over det selv. Vi generaliserer ofte ut ifra sosiale medier. Har vi sett mange bilder av gutter med store kropper så tenker vi ofte at alle ser slik ut. Ofte kan man da føle at man selv er den eneste som ikke ser slik ut.  Er det noen av de sosiale mediene som gir deg en dårlig følelse er mitt råd å skjerme seg fra det.   

Husk på at de du omgås ikke bryr seg om hva slags kropp du har, men er sammen med deg fordi du har gode egenskaper som for eksempel at du er: snill, til å stole på, morsom, god til å lytte, fin og være rundt. Som du skjønner er du mye mer enn kroppen.  

Jeg tenker at det er viktig for deg å godta kroppen din slik den ser ut. Du skriver at du er tynn, hvis det er slik at du tror du er undervektig kan det være fint å få tatt mål på det. Du kan da kontakte enten helsesykepleier på skolen eller fastlege. De er vant til å snakke om kropp og vekt, og kan veilede deg videre. 

Jeg vil helt til slutt også si at fokus på hva kroppen får til fremfor hvordan den ser ut er viktig. Snakk snilt til deg selv om kroppen din. Da har du et bedre utgangspunkt for å ha det bra med kroppen din. 

Jeg ønsker deg lykke til. 

Varm hilsen fra helsesykepleier 

Jeg legger ved en filmsnutt fra nrk livsmestringsserie og en artikkel om emnet. 

Selvtillit og selvfølelse

Jeg liker ikke kroppen min og føler jeg er feit!

Hei. 

Så fint at du tok kontakt med oss. Det høres ut som du har det vanskelig. Mange ungdommer er usikre på egen vekt og kropp. Det er fort gjort å sammenligne seg selv med andre, men dette gir ikke alltid et riktig bilde av hvor på skalaen kroppen er. Alle har vi forskjellige kropper basert på arv og miljø. Noe kan man endre på andre ting er forutbestemt. Jeg tenker det viktigste for deg er å godta kroppen din og vurdere hvilke endringer som skal til for at du skal bli fornøyd. 

Når du har slike utfordringer tenker jeg at det er viktig at du får god hjelp. Jeg synes du skal snakke med en trygg voksen. Det kan være en i familien, en lærer eller helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier er vant til å snakke med ungdom som har utfordringer til vekt, men også selvbilde.  

Nå har ikke jeg anledning til å stille deg noen oppfølgingsspørsmål ift hva du legger i feit, men i forhold til overvekt og vektnedgang er det også mulig å snakke med fastlege. I enkelte kommuner finnes det program for de som er overvektige. I disse programmene eller av fastlegen kan man få oppfølging av fastlege, ernæringspsykolog og fysioterapeut. Disse kan lage et program for å gå ned i vekt på en sunn måte over tid.  

Fysisk aktivitet har både kroppslige og psykiske helseeffekter. Kanskje kunne du ha funnet en aktivitet du likte, eks. trene med noe, gå turer, delta i gym på skolen, ta trapper i stedet for heis, sykle, være ute og i bevegelse og gjerne noe sosialt. 

Vi vet også at sosiale medier har en påvirkning uten at vi legger merke til den. Hvis du kjenner at noen av dem du følger på sosiale medier gir deg en dårlig følelse eller selvtillit så råder jeg deg til å slette dem. Følg heller dem som gir deg en god følelse. 

Kanskje det kunne vært fint for deg å få hjelp til å fokusere på hva du er fornøyd med, med deg selv. Hva kroppen din får til, hvor sterk den er, hvor langt du klarer å gå/løpe fremfor utseende. Å få hjelp til å skyve oppmerksomheten over på sine positive egenskaper fremfor de negative kan bidra til å skape energi og motivasjon for endring. Jeg legger ved oversikt over de lokale helsesykepleiere i Agder, hvis du vil ta kontakt med en av dem. 

Jeg ønsker deg lykke til og husk at du er verdifull akkurat som du er. 

Varm klem fra helsesykepleier 

Legger ved noen filmsnutter og noen artikler om tema 

Kroppspress 

 Overvekt

Hvordan like seg selv bedre?  

Jeg veier for mye, hva skal jeg gjøre?   

Er lærling som sliter med motivasjon, vil ikke bli sett på som en som ikke mestrer praksis

Hei kjære deg så fint at du tar kontakt.  

Å føle at man mangler motivasjon og at livet er vanskelig, er det mange som kan kjenne på til tider. For noen kan overgangen fra elev til lærling være vanskelig og etter hvert bli litt tung ettersom tiden går. Du skriver at du har tanker som kan plage deg, kan du selv utforske hva de tankene er? Kanskje det kan hjelpe å skrive ned hvordan du har det, på den måten kan man få det litt på avstand eller ut av hode. Et godt spørsmål du kan spørre deg selv er; hva du trenger for å ha det bra? Kanskje du selv kan gjøre noen tilpasninger ut ifra svarene du får.  

Jeg ser du skriver at du før hadde motivasjon, men at denne nå er blitt litt borte. Det kan være lurt å tenke gjennom hva som førte til at motivasjonen endret seg. Antageligvis vil dine kollegaer ha merket det, og jeg er helt sikker på at de vil lytte til deg, og støtte deg. Er det en person der som du tenker du er mer trygg på enn andre? Kanskje du kan prate med denne personen? 

Bedrifter og opplæringskontorer er veldig opptatt av hvordan lærlingene har det. Kontakten din på opplæringskontoret er vant til å snakke med lærlinger som er i samme situasjon som deg. Kontakten din vil ikke endre synet på deg, selv om du trenger noen å prate med og har mindre motivasjon. Det er helt vanlig at motivasjonen vil svinge i perioder. Det går også an å ta kontakt med opplæringskontoret, de kan ofte ta en uformell prat med deg eller de vet hvem du kan snakke med. Tilbudet for hvem man kan snakke med er ulikt i de ulike kommunene! 

Vi møter alle på nedturer i livet, det er da viktig for veien videre å ta tak i det. Det at du kontakter oss er første skritt på den veien. Det er fint å høre at du jobber med gode mennesker, det er et godt utgangspunkt.  

Ønsker deg lykke til og send gjerne inn ny henvendelse hvis du trenger å tømme hodet for tanker! 

Varm hilsen fra helsesykepleier   

Legger ved to artikler som kan være nyttig for deg, samt en app:   

Har du slitsomme tanker, grubling og tankekjør?

Psykologisk førstehjelp

Appen Tankevirus 

 

Overtenker det meste og skjønner ikke hvorfor?

Hei kjære deg! Så fint at du har sendt inn til oss om hvordan du har det! 

Først og fremst er jeg glad for å høre at du har det så bra der du er lærling og at du har et godt forhold til de du jobber med! Du er dessverre ikke alene om å føle at du ikke har noen å snakke med som lærling når det blir litt mye å gå med alene, det er helt normalt at man trenger å lufte tankene sine litt.  

Bedrifter og opplæringskontorer er veldig opptatt av hvordan dere lærlinger har det. Du skriver at du trenger mye forsikring før du går i gang og at dette er slitsomt for deg. Kanskje du kan forsøke å snakke med kontakten din/ eller leder for bedriften, forklare at det er slitsomt for deg å trenge så mange forsikringer før du er trygg. Kanskje kan de trygge deg på at du må stole på deg selv og vite at det du vurderer er riktig og bra. 

Om du ikke ønsker det, kan du ta kontakt med opplæringskontoret, de kan ofte ta en prat med deg eller de vet hvem du kan snakke med. Tilbudet for hvem man kan snakke med er ulikt i de ulike kommunene! Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen du har vært elev, lærlinger har samme rettighet til samtaler som elever ved skolen. Du kan sende SMS for å avtale tid for samtale. Du kan også snakke med noen ved en helsestasjon for ungdom, her er en oversikt: lokale helsesykepleiere og helsestasjon for ungdom 

Forstår godt at du blir sliten av bekymring og overtenkning, og spesielt når det går utover søvnen!  

Jeg anbefaler deg å sjekke ut en app som tilbys fra helsedirektoratet som heter: “Tankevirus”, der kan du lære mye og få gode verktøy til å håndtere tankene dine. 

Du kan også lese om "Psykologisk førstehjelp", som er en genial og enkel ryddemetode for tanker og følelser. Den er verdt å bruke litt tid på, for den kan brukes til det meste av bekymringer, sjekk det ut her: Psykologisk førstehjelp. 

I forhold til søvn, legger jeg ved en artikkel med gode råd for bedre søvn. 

Håper dette kan være til litt hjelp. Om ikke, er det lurt at du snakker med noen. Det er ofte fint å dele litt om hvordan man har det med venner og- eller familie også, de fleste har jo noe som bekymrer dem, kanskje kan de dele sine bekymringer med deg.  

Varm hilsen fra helsesykepleier  

Legger ved en film fra nrk livsmestringsserie og artikler om emnet.  

Har du slitsomme tanker, grubling og tankekjør   

Til deg som strever med å sove 

Har blitt mobbet tidligere og tror jeg er deprimert?

Hei. 

Så fint at du tok kontakt med oss. Det er leit å høre at du har det så vanskelig. Det er slik at om en opplever vonde ting som f.eks mobbing, så kan en få det vanskelig inni seg. Du nevner dårlig selvbilde, at du opplever at alt er din feil, lite søvn, vektnedgang, tanker om døden og at du har mistet gleden. Det du nevner kan være tegn på nedstemthet eller depresjon. 

Vi vet at det å gå alene å bære på vanskelige tanker og følelser over tid kan være utmattende. Da er det viktig å få god hjelp, slik at du kan få det bedre. De aller fleste som har det vondt og vanskelig får det bedre med riktig og god hjelp! 

Jeg vil anbefale deg å snakke med en trygg voksen. Det kan f.eks. være en du bor sammen med, en lærer eller helsesykepleier på skolen din. Om du synes det er vanskelig å si det du vil med ord, kan du vise det det skrev til oss. Helsesykepleier kan vurdere om du bør gå til fastlege for vurdering av depresjon eller om helsesykepleier kan støtte/ veilede deg til å få det bedre. Her er oversikt over lokale helsesykepleiere og helsestasjon for ungdom.

Det er veldig fint at du har tatt kontakt med oss. Du har nå tatt det første steget for å få det bedre, og jeg håper du vil snakke med en trygg voksen, slik at du kan få den hjelpen og støtten du trenger. Jeg ønsker at du skal få god hjelp.  

Jeg ønsker deg masse lykke til. Jeg legger ved en film fra nrk livsmestringsserie og noen artikler under som kan være fine å lese. 

Varm hilsen fra helsesykepleier 

Depresjon

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Jeg sliter med selvskading og bruker mat for å få bort vanskelige følelser

Hei kjære deg. 

Så fint at du tok kontakt med oss. Det høres ut som du har det veldig vanskelig. Når noen selvskader seg er det som regel fordi de har det veldig vondt inni seg. Selvskading kan dempe de vonde følelsene for en liten stund. For noen kan mat virke litt på samme måte. Når man spiser blir det litt som en trøst, og så dempes de vonde følelsene en liten stund. Å selvskade eller å spise for å dempe følelsene er ikke så uvanlig. Du skriver at du får skylden fordi du virker deprimert, og at mamma kjefter. Du skriver at du ikke vil bli flyttet. Når familier eller barn har det vanskelig er læreren, helsesykepleier eller barnevern der for å hjelpe, ikke for å ødelegge familier. 

Når du har det så vondt som du beskriver tenker jeg at det er viktig at du får god hjelp. Jeg synes du skal snakke med en trygg voksen. Det kan være en i familien, en lærer eller helsesykepleier på skolen din. Du skriver at du er redd for å fortelle mamma alt. Kanskje du skal prøve likevel? Du skriver at hun har tatt det fint i forhold til familiemedlem som sliter psykisk. De aller fleste foreldre ønsker å hjelpe barna sine.  Om du synes det er vanskelig å si det med ord, kan du vise meldingen du sendte til oss. Den forklarer godt hvordan du har det. 

Jeg synes du er modig som har skrevet til oss. Du har nå tatt første skritt på veien for å få det bedre. Jeg håper du tar neste steg og snakker med en voksen som kan hjelpe deg videre. 

Varm hilsen fra helsesykepleier  

Jeg legger ved en link til film om tema. 

Selvskading  

Føler ikke jeg har noen å lufte tanker med som lærling, hvem kan jeg snakke med?

Hei! 

Som lærling kan det være vanskelig å vite hvem man kan kontakte når man har det vanskelig. Det er også ulike tilbud i de forskjellige kommunene.  Du kan ta kontakt med ditt opplæringskontor, de er der for å støtte og hjelpe deg. Personalet på opplæringskontoret er vant til å snakke med lærlinger som har saker de sliter med eller kan hjelpe deg med å finne ut hvem du kan snakke med. Alle mennesker opplever vanskelige perioder i løpet av livet og da er det godt å ha noen å snakke med. Noen syns det er vanskelig å vite hva de skal si eller hvordan de skal begynne samtalen med kontaktperson. Det kan da være godt å ha skrevet noe ned på forhånd som man kan lese fra eller vise frem. Som lærling har du også krav på å benytte deg av helsesykepleier på skolen du gikk på. Linken her er en oversikt over helsesykepleier i Agder fylke. Du kan også snakke med helsestasjon for ungdom.  

Ønsker deg lykke til! 

Hilsen helsesykepleier 

Film fra nrk kort-fortalt-livsmestring.

 

Hvordan sette grenser når kjæresten ruser seg?

Hei! 

Jeg forstår godt at dette er vanskelig og at du blir bekymret for dette miljøet. Det er veldig bra at du tar kontakt, for det tyder på at rus er noe du ikke vil begynne med. Det er flott at du tenker deg nøye om, fordi vi vet at det er lett å bli påvirket når man er i miljøer med rus. Vi vet også at det er lettere å si nei om man har tenkt nøye gjennom på forhånd hva man vil og ikke. Det at du har tatt kontakt med oss, viser at du er bevisst egne grenser, noe som er veldig bra. Men det er jo du som må bestemme om du ønsker å fortsette relasjonen eller ikke.  

Nå vet ikke jeg hvor lenge dere har kjent hverandre og hvor vanskelig det vil være for deg å bryte relasjonen. Om du bestemmer deg for at du ikke vil fortsette å ha kontakt og dette er vanskelig, kan det være lurt å snakke med en trygg voksen. Dette kan du snakke med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom om, her finner du oversikt over helsesykepleierne i Agder 

Det er jo tydelig at kjæresten din har det vanskelig i forhold til rus og at han ikke har det så greit hjemme, du kan også eventuelt snakke med helsesykepleier om hvordan han kunne fått hjelp. Ikke så lett dette, men tenker at det ville vært fint for deg å snakke mer med noen om dette og håper du vil gjøre det. 

Hilsen helsesykepleier 

Artikler om tema:  Snakke med noen og dette kan du snakke med helsesykepleier om

Føler meg nummen i følelsene mine, er jeg deprimert eller er det bare hormoner? 

Hei! 

Det er helt tydelig at du ikke har det så greit om dagen og dette kan man ikke bare tenke er hormoner som går over. Det er mange som kan føle det på samme måte som deg og nå har du tatt første skrittet til å få det bedre! Vil også si til deg at det ikke handler om å være et godt menneske eller ikke, når man har det vanskelig er det ikke lett å være den beste versjonen av seg selv!  

Når du skriver at du ikke har vært glad siden du var på ferie for noen år siden, er det lurt å gjøre noe med det. Du skriver også at du ikke har opplevd noe særlig ille, men man kan få det vanskelig uten at det har skjedd noe spesielt. Ofte når man føler seg nummen, som du beskriver, går det ofte ut over mange andre ting som aktivitet, søvn, kosthold etc. Dette blir en negativ spiral, som man ofte trenger litt hjelp til å komme seg ut av. Ofte blir tanker lett dramatiske når man ikke har det bra, disse tankene er det viktig at du får snakket med noen om.   

Det kan være lurt å begynne med foreldre og- eller helsesykepleier. Helsesykepleier kan vurdere om du bør gå til fastlege for vurdering av depresjon eller om helsesykepleier kan støtte/ veilede deg til å få det bedre. Her er oversikt over lokale helsesykepleiere og helsestasjon for ungdom  

Man kan sende melding til de fleste helsesykepleiere for å avtale tid, kanskje kan foreldrene dine eller venner hjelpe deg/ være med. Det er veldig fint at du tok kontakt det kan høres ut som at du har gått alt for lenge alene med dette.  

Hilsen helsesykepleier 

Nedenfor finner du film om depresjon fra nrk livsmestrings serie og artikler om tema.  

Snakke med noen og dette kan du snakke med helsesykepleier om

Er stresset og sliten, er jeg utbrent?

Hei! 

Jeg forstår godt at du har det vanskelig og at du føler deg stresset og er lei deg. Det høres ut som at du over lengre tid har hatt alt for mye og at du ikke klarer å få orden på alt sammen selv. Når man blir så stresset som du beskriver, er det normalt at hjernen kobler ut og at man ikke klarer å ta inn mer. Jeg er glad for at du har skrevet til oss, for det viser at du har lyst til å gjøre noe med situasjonen din. Jeg tenker at det er viktig at du får snakket med noen om dette, så du kan få hjelp til å snakke om følelsene dine rundt de ulike hendelsene du har opplevd. Om man først har det vanskelig, kan det ofte gå utover mange områder i livet som skole, søvn, kosthold etc. Det blir ofte en ond sirkel, som man trenger hjelp til å komme ut av igjen. 

Kan du tenke over om du har en trygg voksen du kan snakke med om dette, eller eventuelt til å hjelpe deg til noen andre du kan snakke med. Kanskje en venninne kan hjelpe deg? Du kan snakke med helsesykepleier på skolen din eller om det er helsestasjon for ungdom i din kommune. 

Det er mange som føler seg stresset som deg og helsesykepleiere er vant til å snakke om dette. Helsesykepleier kan blant annet gi deg noen verktøy slik at du kan håndtere stresset på en annen måte. Om du synes det er vanskelig å fortelle dette til noen, kan du vise det du har skrevet her og mitt svar. Jeg er sikker på at du kan få det bedre ved å snakke med noen om dette, alle kan trenge litt hjelp i løpet av livet og det er ofte godt å se at det hjelper når man gjør noe med det som er vanskelig.  

Håper du får til å snakke med noen og ønsker deg lykke til! 

Hilsen helsesykepleier 

Under finner du film fra nrk livsmestringsserie og artikler om tema

Snakke med noen

Slik takler du stress

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Har ingen grunn til å leve, men heller ikke til å dø..

Hei kjære deg! 

Leit å høre hvordan du har det, men glad for at du har sendt inn til oss. Skulle veldig gjerne stilt deg noen spørsmål, så jeg visste mer om hvordan du har det og hvorfor du kan ha det på denne måten. Kanskje har det vært noen hendelser eller om det bare har blitt sånn over tid? det kan jo høres ut som at det har pågått en stund. Har man det vanskelig over tid uten å få pratet om det, kan det gå utover flere områder i livet, bli en ond sirkel, som man ofte trenger hjelp til å komme ut av igjen. Det er mange som opplever det og da er det god mulighet for å få det bedre ved å snakke med noen om det. 

Jeg er glad for at du ikke har noen grunner til å dø og tenker at du kan få hjelp av helsesykepleier til å finne gode grunner til å ville leve. Beskrivelsene dine kan høres ut som nedstemthet. En helsesykepleier kan vurdere om du bør gå til fastlege for vurdering av depresjon eller om helsesykepleier kan støtte/ veilede deg til å få det bedre.  

Du er jo også i en alder hvor man forsøker å finne ut av hvem man er, identiteten din, det er normalt å være usikker i denne perioden. Mange sammenligner seg med andre og jobber hardt for og ikke skille seg ut, noe som kan gjøre det vanskeligere å finne ut hvem man er. 

Jeg vil sterkt anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen din eller ved helsestasjon for ungdom, om det du har skrevet her. Om du er lærling, skal du også være tilknyttet en skole med helsesykepleier. Om du syns det er vanskelig å fortelle hvordan du har det, kan du vise det du har skrevet her og eventuelt svaret du fikk. Her er en oversikt over lokale helsesykepleiere og helsestasjoner for ungdom i Agder.

Du har nå tatt det første steget for å få det bedre ved å kontakte oss, håper også du vil ta det neste steget så du kan få den støtten og hjelpen du trenger for å finne tilbake til gleden igjen! 

Ønsker deg masse lykke til, har tro på at du får det bedre. 

Hilsen helsesykepleier 

 film om depresjon fra nrk livsmestring og artikler om tema

Depresjon  

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?  

Dette kan du snakke med helsesykepleier om 

Føler meg ensom og trist!

Hei kjære deg! 

Leit å høre at du føler deg ensom og at du er mye lei deg, men jeg er glad for at du har sendt inn til oss. Det er dessverre mange som føler seg ensomme og det er for mange vanskelig å si dette til noen, allikevel anbefaler jeg deg å snakke med noen om det. Det kan være foreldre eller en annen voksen du stoler på, eller helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. Det hjelper nesten alltid å få delt tanker og følelser med noen! 

Ensomhet er en vond følelse, som tar mye energi. Det kan også gå ut over flere områder i livet som aktivitet, søvn, mat etc.  

Det kan være lurt å tenke gjennom hva man liker å holde på med og vurdere om man kan starte med en fritidsaktivitet eller bli med i en klubb/ forening. Kanskje er det et kurs du kunne tenke deg å prøve? Da har man ofte en felles interesse og det er lettere å bli kjent. Kanskje kan foreldrene dine eller noen andre hjelpe deg med å finne noe? 

For å få nye venner, må man også gjøre en innsats selv og være aktiv. Det er lurt å utfordre seg selv litt i forhold til å gjøre noe selv for å bli kjent med andre. Prøv og ta initiativ til å snakke med noen og vær stolt av deg selv hver gang du får til noe. Prøv og snakk positivt til deg selv i forhold til dette, som for eksempel at det du sier er bra nok og at du kan klare dette. 

Kanskje trenger du støtte fra en voksen til dette, det er godt å ha noen som kan heie på deg! Det er også godt å sette ord på alt det som er vondt. På den måten kan man jobbe med å endre tankene sine og på sikt tenke bedre om seg selv. Når man tenker bra om seg selv, er det lettere å ta kontakt med andre. 

Jeg anbefaler deg å snakke med helsesykepleier på skolen din eller ved helsestasjon for ungdom, om det du har skrevet til oss. Om du synes det er vanskelig å fortelle hvordan du har det, kan du jo vise det du har skrevet til oss og eventuelt svaret fra meg. Her er oversikt over lokale helsesykepleiere og helsestasjoner for ungdom i Agder  

Du har nå tatt det første steget for å få det bedre ved å kontakte oss, håper du også vil ta det neste steget så du kan få den støtten og hjelpen du trenger til å finne tilbake til gleden igjen!  

Ønsker deg masse lykke til, har tro på at du kan få det bedre! Jeg heier på deg!  

Hilsen helsesykepleier  

Legger ved film fra nrk livsmestringsserie og artikler om tema.

Ensom?, du er ikke alene!

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?  

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om 

Hvordan få andre til å like meg?

Hei! 

Forstår at du rett og slett ønsker at folk skal like deg mer. Det gjør vi nesten alle, gjennom hele livet. 

Det beste man kan gjøre for å få folk til å like seg er å prøve og være et godt medmenneske og behandle andre som man hadde villet bli behandlet selv. Her er noen tips om man er litt sjenert: 

Det kan være lurt å våge å ta noen sjanser, prøve å snakk med personer man har rundt seg i hverdagen eller noen man kjenner. Å vise at man bryr seg for eksempel ved å gi et smil, det kan være nok til å få i gang en samtale. Det er viktig at man tør å være aktiv og by på seg selv. Kanskje kan man øve på noen i familien eller seg selv i speilet. 

Det kan også være lurt å starte med en fritidsaktivitet eller begynne på et kurs. Det er en fin arena til å treffe nye venner og da har dere allerede en felles interesse.  

Å øve seg på å ta små steg og være stolt av seg selv hver gang man har tatt initiativ til å snakke med noen man aldri har snakket med kan være fint. Man kan ha en positiv monolog med deg selv i forkant, som f.eks.: Jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer. 

Det er normalt og synes at det er vanskelig å få seg nye venner når man begynner et nytt sted, antagelig er det flere i klassen din som har det på samme måte.  

Ønsker deg lykke til, jeg heier på deg!  

Hilsen helsesykepleier 

Legger ved en film fra nrk livsmestringsserie og artikler om tema: 

Hvordan få bedre selvbilde

10 tips til å få nye venner 

Hvordan like seg selv bedre

 

Stressa, har så mange prøver!

Hei! 

Det er mange som føler at de har alt for mye å gjøre og blir stresset. Når man blir stresset, kan det bli vanskelig å få gjort noe som helst. Det er lurt å sette opp en plan for uka over hva du skal gjøre når, så du kan slappe av på at du har satt av tid til de forskjellige prøvene og andre ting. Anbefaler deg å snakke med forelder eller lærer om dette, så de kanskje kan hjelpe deg med å lage planen. De kan også kanskje hjelpe deg til å prioritere hva som er viktigst og hva som kanskje ikke er så viktig. Prøv å ta en ting av gangen, så føles det mer overkommelig.  

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen om dette. Dette kommer til å gå bra, men snakk med noen om det og prøv å ta en ting av gangen!  

Ønsker deg lykke til! 

Hilsen helsesykepleier 

Legger ved noen filmsnutter fra nrk livsmestringsserie og artikkel om tema.

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Hater meg selv, orker ikke å være med venner, jeg vil dø!

Hei kjære deg! 

Så fint at du skriver til oss og forteller hvordan du har det. Det er synd å høre at du har det så vanskelig at du har tanker om at du vil dø. Det er slitsomt å være mye utslitt, og kanskje er du fortvilet og føler at ting er håpløst. Vit at det finnes håp!   

Når man har det vanskelig kan tanker om å ikke ønsker å leve lenger dukke opp. Ofte handler ikke dette om et ønske om å dø i seg selv, men heller at man ikke ønsker å ha det så vanskelig lenger. Selv om det nok ikke hjelper akkurat nå vil jeg si til deg at du er mer enn bra nok akkurat som du er! 

Det er viktig at du snakker med noen voksne som kan hjelpe deg. Du skriver at du hater deg selv, men vit at du er en verdifull person, som har mange fine egenskaper- selv om du kanskje ikke føler det nå. Tankene våre gjenspeiler ikke alltid virkeligheten! God selvfølelse og livsglede kommer med det å akseptere seg selv, med sine styrker, svakheter, det du mestrer og ikke mestre. 

Når man er utslitt og har det vanskelig, orker man ofte ikke å være med vennene sine. Det kan godt tenkes at vennene og foreldrene dine har merket at du har det vanskelig. De fleste foreldre og venner blir glade for å få vite hvordan barna eller vennen har det.  

Du er ung, og jeg tenker at det er viktig at du forteller hvordan du har det til foreldrene dine eller en annen trygg voksen. Du kan snakke med læreren din eller ta kontakt med helsesykepleier på skolen, som er vant til å snakke med barn og ungdom som har det vanskelig. Om du har hjemmeskole nå, kan du allikevel kontakte læreren din eller sende melding til helsesykepleier.  

Det kan også være lurt å få foreldrene dine til å bestille time hos fastlegen som kan ta en generell helsesjekk og undersøke om det finnes en grunn til at du føler deg utslitt. Snakk eventuelt med helsesykepleier om dette.  

Jeg håper at du vil snakke med noen, det er første skritt til å få det bedre! Om du ikke vet hva du skal si, kan du vise det du har skrevet til meg og svaret du har fått.  

Jeg heier på deg og vit at vonde tanker og følelser IKKE varer evig!  

Legger ved noen artikler om tema:

Be om hjelp hvis du strever psykisk 

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?  

Selvtillit og selvfølelse 

Jeg har det vanskelig og lurer på om jeg er deprimert, men vet ikke hva jeg kan gjøre?

Hei kjære deg! 

Så fint at du har sendt inn til oss! Det er leit å høre hvordan du har det, men jeg er glad for at du lufter tankene dine med oss, jeg håper det kan hjelpe deg litt mens du venter på å komme inn på Abup (Avdeling for barn og unges psykiske helse). Jeg forstår at du har hatt det vanskelig en stund, som ofte fører til at det går utover flere ting i livet som søvn, kost etc. Du er inne i en ond sirkel, som du nok trenger hjelp til å komme ut av og jeg er glad for at du er henvist Abup. 

Det er vanskelig for meg å si om du kan være deprimert, men dette kan en lege vurdere. Om du har ventet lenge på time hos Abup og du føler at det har blitt verre og det haster, kan det være lurt at foreldrene dine bestiller en ny time hos fastlegen.  

Du skriver at du kanskje har gjort farlige ting, nå vet ikke jeg hva det er, men det er viktig at du snakker med foreldrene dine eller en annen trygg voksen om dette. Du har kanskje hjemmeskole nå, om du ikke kan/ vil snakke med foreldre kan du si ifra til læreren din, kanskje kan lærer hjelpe deg til å få snakke med helsesykepleier.  

Det er flere ting man vet er bra for psykisk helse og som det er lurt å tvinge seg selv til å gjøre, selv om man ikke har lyst. Det er bra å komme seg litt ut, det går an å legge en plan for uka for hvilke dager man skal gå seg en tur/ jogge (eller hva man liker). Man sover bedre når kroppen er sliten og man har vært ute i dagslys. Hvis du liker å trene, er det lurt å gjøre det noen dager i uka, selv om du egentlig ikke orker. Ved trening produseres kroppens eget lykkehormon, som heter endorfiner.  

Det er lurt å være litt sammen med andre mennesker, selv om du kan bli sliten av det. Det kan være med noen i familien eller venner, som du kan slappe av og være trygg sammen med. Kanskje kan du få noen med deg på å gå tur.  

Det er lurt å velge seg ut noen venner, som kan vite om at du har det vanskelig, så du slipper å bruke energi på å late som ingenting.  

En annen ting som er lurt er å begrense tiden du bruker på sosiale medier, om du er på noen. Å gå gjennom og vurdere hva du er på, hva som gir deg en god følelse og hva som gir deg en dårlig følelse. Kanskje kan du vurdere og ikke være på det som gir deg en dårlig følelse. Mange unge blir ubevisst negativt påvirket på sosiale medier. 

Når man sover dårlig, kan det gi kvalme og hodepine. Søvneksperter anbefaler å legge bort alt av skjerm, telefoner, ipader etc en time før man skal sove. I stedet kan det være lurt å lese, høre på musikk etc. Noen synes det er fint å skrive dagbok, så man får ut det man har i hodet før natten. Det er også lurt å lage seg en fast rutine før man skal legge seg, så kroppen etter hvert forstår at nå nærmer det seg natt. Om du er nødt til å sove i løpet av dagen, er det viktig at dette bare er en powernap. Sett på klokken på 20 min (da rekker du ikke å gå inn i dyp søvn). Du trenger ikke engang å sovne, men ha øynene lukket. Det kan bidra til at du føler deg mer våken etterpå og sover bedre til natten.  

Helsedirektoratet tilbyr en app som heter "Tankevirus", der du kan lære mer om hvordan tankene våre fungerer og gir deg trening i hva man kan gjøre mot plagsomme tanker.  

Ønsker deg lykke til og håper du vil få nytte av noen av rådene! 

Varm hilsen fra helsesykepleier 

Film fra nrk livsmestring, artikler og app om tema.

Til deg som strever med å sove

Tankevirus app

Kan man bli misbrukt på nett?

Hei! 

Så fint at du sender inn til oss. Ja, det går an å bli misbrukt på nett dessverre. Vi vet at det er noen voksne som prøver å lure barn og unge på nettet/ sosiale medier. De forsøker først å få tillit fra barnet, før de kan spørre om nakenbilder eller filmer. Dette kalles "grooming". Det er lurt å blokkere personen og man bør være veldig forsiktig med å ha kontakt med folk man ikke kjenner på nett/ sosiale medier. Det er mange som opplever dette og du har ikke gjort noe galt. Man kan blokkere og melde vedkommende inn til den aktuelle sosiale medien (instagram, snapchat, facebook, og lignende) der man traff vedkommende på. Jeg synes du bør snakke med en voksen om dette, voksne vet at dette kan skje og det er viktig at du kan få god støtte på det, da det kan oppleves som skummelt. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungdom om dette. 

Jeg håper dette var til hjelp og ønsker deg lykke til! 

Varm hilsen fra helsesykepleier 

Her er link til en film fra nrk livsmestringsserie og en film fra politiet om bildedeling: 

Overgrep

Kan barn få depresjon?

Hei kjære deg 

Barn kan få depresjon og hvis du føler at du har mange av symptomene, er det lurt å snakke med en trygg voksen. Du skriver også at du sliter med angst. Angst og depresjon henger ofte sammen. Nå vet ikke jeg hvor mye dette går ut over hverdagen din. Du skriver at du ikke orker mer og da tenker jeg det er viktig at du tar kontakt med en voksen du er trygg på. Dette kan være foreldrene dine, en lærer eller helsesykepleier på skolen. Helsesykepleiere er vant til å snakke om dette og vil hjelpe deg å sjekke ut om dette kan være normale følelser som du kan få støtte/ veiledning på eller om du bør få hjelp av fastlege. Om fastlege vurderer at du kan ha depresjon og- / eller angst, kan du henvises videre til psykolog ved BUP (barne- og ungdoms psykiatri).  

Det er normalt å kjenne på vanskelige ting i livet og da er det lurt å snakke med noen for å få det bedre. Jeg håper du vil snakke med noen, så du kan få hjelp til å vurdere det du står i. Hvis det er vanskelig å fortelle det, kan du vise det du har skrevet til oss og svaret mitt.  

Håper dette var til hjelp, jeg heier på deg og vit at vonde tanker og følelser IKKE varer evig!  

Lykke til og husk at det er håp, det at du tok kontakt med oss var første skritt på veien til å få det bedre.  

Varm hilsen fra helsesykepleier   

Her er film fra nrk livsmestringsserie og lenker om tema:  

Angst

Hvorfor hjelper det å snakke med noen

Fått meg kjæreste, men venninnen min er sjalu. Sliter også med å prioritere venner, kjæreste, skole og familie. Hva kan jeg gjøre?  

Hei kjære deg! 

Er glad for at du har sendt inn til oss, da det er viktig å få luftet vanskelige tanker. Det kan høres ut som at du har dårlig samvittighet ovenfor flere, kanskje kan det være lurt å tenke over hva og hvem man ønsker å prioritere. 

Leit å høre at du føler at du skuffer familien din med karakterene dine, men det er sånn for de aller fleste, at vi er gode på ulike ting/ områder. Det kan være lurt å snakke med foreldrene dine og fortelle dem om at du føler at du skuffer dem? Kanskje har ikke de tenkt på at du kan føle det sånn og kan bli glade for å få vite det, for da kan de støtte deg i stedet. Om man først henger bakpå i et fag, blir det ofte vanskelig, så kanskje kan foreldrene dine hjelpe deg så du kan føle mestring i faget. Det er også lurt at du snakker med læreren din om dette, eventuelt at foreldrene dine gjør det.  

I forhold til bestevenninnen din tenker jeg at du har rett til å være sammen med andre venner og kjæresten din uten at hun skal bli sjalu. Og når hun er invitert og har sagt nei, så har hun selv valgt at hun ikke vil være med. Da tenker jeg at det bør være greit. Eventuelt kan du prøve og snakke med henne om hvordan du føler det, kanskje kan du snakke med foreldrene dine om dette også og få støtte på veien.   

Det høres ut som at du har det veldig travelt og at du har behov for å rydde litt i hodet. I tillegg tenker jeg at det er lurt at du forsøker å høre om foreldrene dine kan hjelpe deg med dette. Ofte hjelper det å snakke med andre om hvordan man har det. Hvis du ikke vet hvordan du skal fortelle det, kan du jo vise det du har sendt inn til oss og mitt svar.  

Dette kommer til å gå bra, men det er viktig at du kan snakke med trygge voksne om hvordan du har det.   

Ønsker deg lykke til og har tro på at dette vil ordne seg! 

Hilsen helsesykepleier 

Artikkel om tema: Snakke med noen 

Jeg vet ikke hvordan jeg skal starte samtalen med helsesykepleier, og om jeg klarer å fortelle hvordan jeg egentlig har det?

Hei. 

Så fint at du skriver til oss. 

Det høres ut som du kan trenge noen å snakke med. På skolen jobber helsesykepleier som er der for å støtte og hjelpe elever og lærlinger. Alle mennesker opplever vanskelige perioder i løpet av livet. Da er det godt å ha noen å snakke med. Noen ganger kan vi grue oss til ting, også blir det ikke så vanskelig eller skummelt når vi først er i situasjonen. Du skriver at du synes det er vanskelig å vite hva du skal si eller hvordan du skal begynne samtalen. Kanskje du kan vise det du har skrevet til oss? Helsesykepleier er vant til å snakke med elever som ikke helt vet hva de skal si. Da vil ofte helsesykepleier spørre en del spørsmål som kan hjelpe samtalen i gang og kanskje dere sammen finner ut hva problemet er og hva dere kan gjøre med det. 

Å sitte med vanskelige tanker alene kan være vanskelig. Det er fort gjort å se seg blind på problemet. Sammen med noen man er trygg på eller helsesykepleier kan man ofte få hjelp til å organisere tankene og finne nye måter å se løsninger på problemene på. 

Om du ønsker samtale med helsesykepleier på din hjemplass, har du som elev og lærling krav på å benytte deg av helsesykepleier på skolen du gikk på. Du kan også snakke med helsestasjon for ungdom. Her er oversikt over helsesykepleiere og helsestasjon for ungdom i Agder

Du har nå tatt det første steget for å få det bedre, så håper jeg du klarer å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din. Jeg heier på deg.  

Varm hilsen fra helsesykepleier 

Jeg legger ved en lenke om tema. 

Å snakke med noen

Dette kan du snakke med helsesykepleier om

 

Seksuell helse/ Prevensjon

Kan man teste seg for klamydia på skolen (videregående skole)?

Hei så fint du skriver inn til oss. De fleste vidergående skoler har en helsesykepleier tilknyttet til seg. Her kan du ta klamydiatest helt gratis. Du kan også teste deg på helsestasjon for ungdom. Jeg legger ved en oversikt over lokale helsesykepleiere og Helsestasjon for ungdom i Agder. Husk at klamydiatesten må tas 14 dager etter siste samleie for å få gyldig svar.

Hilsen helsesykepleier

Hvor lenge varer en p-stav og når må jeg betale for den? 

Hei 

Du kan ha p-stav i armen i tre år før den må byttes. Du får et kort dagen du setter den inn der det står eksakt dato for utløpstid, hvis man mister kortet kan du bare ta kontakt der du satte den inn. Hvis du er fornøyd med p-stav er det enkelt å sette inn ny p-stav når du tar ut den gamle.  

P-stav er gratis for de mellom 16-19 år. Når du er 20 så betaler du 312 kr og når du er 21 år 812 kr. Etter dette betaler man 1350 kr. Du kan sette inn p-stav gratis ved helsestasjon for ungdom. 

Hilsen Helsesykepleier. 

Legger ved litt info om p-stav du kan lese hvis du vil. 

 

Sliter med å få orgasme med partner, hva kan jeg gjøre? 

Hei. 

Så fint du skriver inn til oss. Forstår din frustrasjon rundt problemet ditt, mange opplever det samme som deg. 

Manglende orgasme er sjelden et medisinsk problem. Du skriver at du kan få orgasme på egenhånd, og det er bra. Da vet du at det er mulig. De fleste jenter trenger stimuli av klitoris for å få orgasme, og det er kun 30% av jenter som får orgasme ved samleie. Dette er det mange jenter som ikke vet om, så mange kan føle at de gjør noe feil når de ikke får orgasme. Det kan da være fint å stimulere klitoris selv eller be partner om å stimulere klitoris under samleie. 

Det kan også være flere årsaker til at man ikke får orgasme. For noen handler det om at man ikke kjenner kroppen og egne lyster godt nok, mens for andre kan det bli vanskelig å få orgasme dersom en kjenner på manglende trygghet sammen med partneren.   

Det og ikke få orgasme, kan også være knyttet til en type prestasjonsangst og stress. Dersom man tenker for mye på at man vil komme/må slappe av etc. er det vanskelig for kroppen å faktisk gjøre det, og i forlengelse av dette kan det være utfordrende å få orgasme.  

Du skriver at dere ikke har vært sammen så lenge. Det kan ta tid før man slapper av nok med en partner til at kroppen klarer å få orgasme. Kanskje kan det være en idé å snakke med partner, både for å vise/forklare hva du liker, men også for å ta bort press for å få orgasme dersom du opplever at det er til stede? Det går an å si noe sånn som at orgasme ikke er et mål akkurat nå, men at det kan komme når det kommer. Dersom begge har forventninger til at orgasmen skal komme, kan stresset bli større. Det kan lønne seg å ha fokus på generell nytelse og gode opplevelser, mer enn orgasmen. 

Som du ser handler det mye om å koble ut og å kunne føle seg trygg og slappe av. Kroppen din kan jo få orgasme, det har du jo erfart, og det er flott.  

Lykke til! hilsen sexologen 

Her kan du lese mer om orgasmer: 

Hva er en orgasme?

Vanlig at jenter ikke får orgasme under samleie

12 tips for bra sex

Jeg er tenåring og har veldig lyst på sex, er det vanlig? 

Hei. Så fint du sender inn til oss. 

Det er vanlig å tenke mye på sex når du er i puberteten på grunn av hormoner og utvikling. Følelsene dine blir ofte sterkere i denne tiden, og flere kjenner seg mer kåte. Det er viktig å bli godt kjent med seg selv og egen kropp før man begynner å teste dette ut med andre, spesielt i din alder.  

Det kan være fint å se for seg en kjærlighetstrapp med 5 trinn som består av følgende trinn: 

1 egen seksualitet 

2 interesse for andre 

3 følelser for andre 

4 nærhet til din partner 

5 seksuell handling 

Noen ungdommer kan begynne å utforske sex med en annen person (som er det øverste trinnet nr 5), før de har blitt kjent med seg selv og sin egen seksualitet (som er det nederste trinnet nr 1). Det er viktig og bli godt kjent med seg selv, sin egen kropp, og seksualitet før man trekker andre personer inn i det. Hvis man ikke kjenner sin egen kropp og seksualitet først, kan det være vanskelig å fortelle en partner hva du liker fordi du ikke kjenner deg selv. Eller det kan være vanskelig å sette grenser hvis det er noe man ikke ønsker å være med på. I tillegg kan det hende du egentlig ikke er moden nok til å ha sex med en annen person selv om du blir kåt av tanken. Før man har sex er det også viktig å ha tenkt på sikkerhet i form av prevensjon og beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner.  

En trygg måte å begynne utforsking av sex er å bruke tid på å finne ut hva som gjør deg kåt, lære kroppen din å kjenne, og teste dette ut alene først. Dette kan gjøre at sex med en partner vil føles tryggere og bedre når den tid kommer. 

Legger ved en link om seksuell lavalder og hvorfor vi har det, og en om samtykke. 

Kan jeg ha sex før jeg fyller 16 år?

Hva er samtykke til sex?

Hilsen Helsesykepleier 

Jeg er usikker på hva seksualiteten min er, kan du hjelpe meg? 

Hei, 

Så fint at du skriver til oss. Mange har spørsmål knyttet til seksualiteten sin. Siden seksualitet er et ord som kan bety mye, og jeg ikke er helt sikker på hva du mener, vil jeg gi deg noen ulike svar her:  

Kanskje stiller du spørsmål ved din seksuelle orientering, altså hvilke(t) kjønn du forelsker deg i? Veldig mange unge - og voksne - er på en reise av å finne ut hvordan de forelsker seg i andre. Noen ved tidlig hvilke(t) kjønn som tiltrekker dem, for andre kan det endre seg hele livet. En undersøkelse på ungdomsskoler og videregående skoler i fjor viste at 1 av 5 ungdom ikke helt hadde landet på hva de ønsket å kalle sin tiltrekning og på den måten ikke brukte begrepet "hetero" om seg selv. Mange sa at de holdt på å finne ut av det. Dette er en lur ting å gi seg selv god tid til å finne ut av, og det kan være fint å vite at dette er noe mange kjenner på. 

Det kan også være greit å vite at dersom man for eksempel forelsker seg i noen av samme kjønn trenger det ikke å bety at man er homofil/lesbisk/skeiv etc. Når alt kommer til alt er det du selv som velger hvordan du definerer dine følelser og tiltrekning.   

Kanskje lurer du på hvordan seksualiteten i din kropp fungerer? Dette er også noe mange lurer på. Det er veldig vanlig, og faktisk veldig sunt, å bli kjent med kroppen sin på egenhånd hvis man har lyst til det. Man kan ta på seg selv på ulike måter og undersøke hva som kjennes godt, og på denne måten bli kjent med egen seksualitet.  

Siden jeg ikke er helt sikker på hva du legger i begrepet "seksualiteten min" gir jeg deg disse svarene først. Skriv veldig gjerne tilbake til oss og spør mer - eller si om jeg bommet helt :) 

Lykke til, og kanskje meldes vi igjen.  

Hilsen sexologen 

Her legger jeg linker til litt mer informasjon: 

Jeg er skeiv

Kåthet, onanering og orgasme

Jeg har sendt nakenbilde av meg selv og bedt om at det blir slettet, nå får jeg ikke svar! Hva skal jeg gjøre? 

Hei. Så fint at du sender inn til oss. Dette skjønner jeg er en veldig ubehagelig situasjon å havne i.  

Du skriver at du har bedt han om å slette, og det er bra. Man har faktisk ikke lov til å oppbevare nudes og heller ikke vise de til andre. Kan du si til han at det ikke er lov? Hvis det er vanskelig er det viktig at du snakker med en voksen om det. Si det til en voksen du stoler på. Det kan være en av dine foresatte, en lærer eller helsesykepleier.  

Hvis du syns det er vanskelig å snakke om, så går det an å vise meldingen din og svaret her. Voksne kan hjelpe til slik at man får snakket med den det gjelder, evt. guttens foreldre. Forhåpentligvis kan man på denne måten få slettet bildene slik at de ikke blir delt videre. Du kan også chatte med politiets nettpatrulje for råd, du finner dem her. Alle som deler eller viser bilder av andre uten samtykke gjør noe ulovlig.  

Forstår at det kan være veldig spennende å dele bilder og at man også kanskje kjenner på press til å gjøre det. Anbefaler deg å tenke deg nøye om før du deler bilder, da man lett mister kontrollen etter deling.   

Jeg legger ved noen artikler. 

Delbart?- Politi.no

Å dele andres nudes er "ikkegreit

Ønsker deg lykke til! 

Varm hilsen fra helsesykepleier 

Hvilken prevensjon bør jeg velge? og hva slags prevensjon er sikrest mot graviditet?

Hei, så fint du skriver inn til oss. Det finnes mange varianter av prevensjon og hvilken en bør velge er opp til hva som er viktig for deg. De fleste må prøve litt forskjellig før man finner det som er best for en selv. Du kan få veiledning og prevensjon hos fastlege, helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. Helsesykepleier vil stille deg noen spørsmål om helsen din og sammen kan dere finne ut av hva som er beste for deg. Hos fastlege betales det en egenandel fra 16 år for konsultasjonen, mens lege på helsestasjon for ungdom og helsesykepleier er gratis. Støtteordning fra staten tilbyr gratis prevensjon for dem mellom 16-21 år. P-stav og spiral er gratis mellom 16-19 år.  

Du spør også om hvilke som er den sikreste prevensjonen mot graviditet. Det som per i dag er de sikreste prevensjonsformene er langtidsvirkende prevensjon som p-stav og spiral. Grunnen til at de er så sikre er at det ikke er mulig for bruker å gjøre noe feil som å glemme en pille etc. De fleste kan bruke p-stav og spiral, siden det ikke er noen farlige bivirkninger. Med p-stav får en tredjedel plagsomme blødninger, mens resten mister mensen eller får regelmessig mens. Hvem som får plagsomme blødninger vet man ikke, så man må bare teste det, siden det virker forskjellig fra person til person.  

Hormonspiralen er ca 3 cm og er laget av plast. Den settes inn av jordmor, helsesykepleier eller lege. Med spiral virker hormonene lokalt i livmoren og den kan vare opptil 5 år. 

P-stav er en myk plastpinne på ca 4 cm som settes med lokalbedøvelse rett under huden i overarmen. Den settes inn av jordmor, helsesykepleier eller lege. 

Om man ikke ønsker/ kan ha p-stav eller spiral, finnes det andre muligheter som for eksempel p-piller, p-plaster og p-ring. Om du vet at det kommer til å bli vanskelig å huske piller eller for eksempel å skifte ring, anbefales p-stav eller spiral.  

Har du flere spørsmål kan det være fint å ta kontakt med helsestasjon for ungdom eller helsesykepleier på skolen for mer prevensjonsveiledning, slik at du blir trygg på hvilken prevensjon som er best for deg.

Jeg legger med en link med informasjon om prevensjon og ønsker deg lykke til. 

Hilsen helsesykepleier 

 

Jeg får den ikke opp, er helt krise. Trenger hjelp?

Hei så fint at du skriver inn til oss.  Dette skjønner jeg kan oppleves ubehagelig og det er flott at du søker hjelp. 

Du skriver at du ikke alltid klarer å få ereksjon når du har sex med kjæresten din. De fleste vil oppleve ereksjonssvikt, at penis ikke blir hard, eller at den fort blir slapp igjen, en eller flere ganger ila livet. Dette er helt vanlig. Hvis du får ereksjon på morgenen, når du onanerer eller ved andre tilfeller er det ikke noe galt med penis. Hvis du ikke opplever å få ereksjon ved disse tilfellene er det lurt å få dette undersøkt av lege. 

Ofte dreier ereksjonssvikt seg om prestasjonsangst. Prestasjonsangst kan skyldes en følelse at du ikke strekker til. Vi vet at sosiale medier og porno kan påvirke våre forventninger til hvordan sex skal være. Det er viktig å huske på at dette ikke er virkelighet og at sex i form av utseende av kjønnsorgan/kropper, stillinger og varighet er forskjellig fra par til par. Noe som overasker mange er at gjennomsnittlig varighet på sex er rundt 3 minutter.  

Er det slik at du kunne snakket med kjæresten din om dette? Det å ha en åpen kommunikasjon om hva som er utfordrende er viktig. Da stress kan bidra til ereksjonssvikt er det å bruke god tid for å føle seg trygg et godt utgangspunkt. Det er fint at du selv blir kjent med din kropp, hva du liker og ikke liker. Kanskje du og kjæresten din kan bruke litt tid på å bli kjent med hverandres kropper før dere har sex? 

Hvis problemet vedvarer er det lurt at du oppsøker hjelp. Dette kan være hos fastlege, helsesykepleier eller helsestasjon for ungdom. I enkelte kommuner har helsestasjon for ungdom tilknyttet sexolog som kan mye om dette. Jeg legger ved link til lokale helsesykepleiere og helsestasjon for ungdom i Agder.

Håper du fikk svar på spørsmålet ditt og at tipsene vil hjelpe. 

Hilsen helsesykepleier 

Jeg legger ved en lenke om tema: Får den ikke opp!.

Jeg er kåt hele tiden, hva kan jeg gjøre?

Hei!  

Det er mange som opplever å være mye kåt i ungdomstiden. Dette er fordi det er mye hormoner i omløp i kroppen og disse kan styre tankene over på sex i stor grad. Dette vil for de fleste reguleres naturlig når puberteten er over. 

I mellomtiden har jeg et par generelle tips. For noen kan det hjelpe å onanere for å få en liten pause etterpå. Dersom dette ikke hjelper, men bare bidrar til mer kåthet, kan man forsøke å styre tankene over på noe annet. Det kan kreve litt innsats, men kan være verdt det om man trenger en pause.   

Alt i alt er det flott å vite at evnen til å bli kåt er på plass. Forsøk å nyte det, med tid vil det som sagt reguleres naturlig.  

Hilsen sexologen  

Her kan du lese mer om hva som gjør at man blir kåt

Jeg tenner på skeiv sex når jeg selv er hetero, og synes det er forvirrende. Er dette normalt?

Hei! 

Hva man tenner på å se på trenger ikke å henge sammen med hva man selv ønsker å gjøre. Det er naturlig å skille mellom fantasier og følelser man får for andre.  

Hvilke kjønn man tenner på å se på trenger heller ikke å si noe om egen seksuell orientering. Du velger selv om du ønsker å definere din seksuelle orientering, og hva denne eventuelt er.  

Dette er med andre ord helt normalt. Håper dette kan bidra til at du kan nyte dine fantasier uten at de skal skape forvirring, men heller glede. 

Hilsen sexologen  

Kjæreste sliter med å komme, som gjør at mye fokus blir på meg, hva kan jeg gjøre?

Hei! 

Så fint at du tar kontakt med oss. 

Slik jeg forstår det, beskriver du at dere tar på hverandres kjønnsorgan, men at han sliter med å komme. Derfor blir fokuset på å ta på deg, og du må både ta imot mer enn du ønsker - at det blir en ubalanse – og du føler du må fremstille deg selv på en annen måte enn du helst vil. Jeg forstår godt at det blir slitsomt.  

Å slite med å komme, eller få orgasme, er en kjent situasjon uavhengig av kjønn. Felles for kjønnene er ofte det at stresshormoner spiller inn. Stress kan man kjenne på både fordi man tenker "nå må jeg nyte, nå må jeg komme" eller fordi man ikke slapper av i omgivelsene. Du beskriver at noe kommer i veien og dere ikke får nok tid. Kan dere forsøke å finne anledninger der tiden er god, og omstendighetene ligger til rette for at det ikke skal bli forstyrrelser?  

Den mest vanlige måten å kjenne på stress på er nok å tenke at man skal "prestere", for eksempel komme når det er forventet, og å vise nytelse slik det kanskje forventes. Dette gjør det vanskelig å faktisk slappe av og nyte. Noen bruker lang tid på å komme, noen kort tid, og noen kommer ikke i det hele tatt - eller finner ut av det etter år med øving. Uansett er det viktig å kjenne at man slapper av og er trygg i situasjonen. 

Selv om det for noen kan føles litt kleint å snakke om sex, vil jeg virkelig anbefale dette. Kan dere ta en prat om hva dere liker og ikke liker? Om dere kjenner dere igjen i at dere kan oppleve stress underveis, og hva man eventuelt kan gjøre for å redusere stresset? Om dere gjør ting annerledes når dere onanerer alene og kan gi litt veiledning på hva som føles godt? 

Du sier at han ikke kommer når han gjør det på seg selv. Om man får til å komme alene, men ikke med partner, kan det tyde på stress?! Dersom man ikke får til å komme i det hele tatt og kjenner på ubehag, kan det være fint å få undersøkt av lege på helsestasjon for ungdom eller hos fastlege. Men det er også naturlig å ha behov for å gi ting tid. 

Det er også helt innafor å ta et steg tilbake og si at man selv ikke ønsker så mye fokus, og at dere har god tid til å oppleve mye forskjellig. Kanskje vil dere ta et steg tilbake og fokus bort fra kjønnsorganene.  

Jeg håper dette var til nytte.  

Vennlig hilsen sexologen 

Hei må jeg til fastlege før jeg kan få p-stav på helsestasjon for ungdom?

Hei! 

Mange unge kan være usikre på hvem og hvor de kan få skrevet ut prevensjon. Det enkleste kan da være å få utskrevet resept hos helsesykepleier på skolen eller bruke helsestasjon for ungdom. Her er oversikt over lokale helsesykepleiere og helsestasjon for ungdom i Agder.

På helsestasjon for ungdom jobber det helsesykepleiere, jordmødre og noen ganger lege som alle kan skrive resept på prevensjon slik at du slipper å reise innom fastlegen. Du får da både resept og innsetting av P-stav på helsestasjon for ungdom.   

Hilsen helsesykepleier 

Informasjon p-stav: 

P-stav 

Annet

Jeg har nettopp startet på videregående skole og kjenner ingen i klassen, hva kan jeg gjøre? 

Hei 

Å være helt ny i klassen uten å kjenne noen skjønner jeg er vanskelig for deg. Vit at du ikke er alene og det er mange som har det slik ved skolestart. Når man begynner i ny klasse uten å kjenne noen kan man fort føle seg utrygg og kanskje trekke seg litt unna de andre. Dette er en naturlig reaksjon, men kan gjøre utfordringen med å ta kontakt med andre enda vanskeligere. 

Det kan være lurt å våge å ta noen sjanser; si hei og prøve å snakk med noen i klassen som du syns virker hyggelig. Det kan da ha vært fint å ha øvd seg på forhånd ved og tenkte ut noen tema man kan prate om. Dette kan være musikk, tv-serie eller fag som er trygge tema som alle har et forhold til. Eventuelt om du eller de andre i klassen har noen felles interesser dere kan snakke om. Å vise interesse for de andre ved å stille dem spørsmål kan være fint. Noen ganger kan et enkelt smil kan være nok til å få i gang en samtale. Kanskje noen av de andre også har det på samme måte og vil sette pris på at du tar kontakt. Det er viktig at man tør å være aktiv og by på seg selv. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen man aldri har snakket med. 

Ønsker deg lykke til, jeg heier på deg!   

Hilsen helsesykepleier  

Legger med noen artikler du kan lese hvis du vil: 

10 tips til å få nye venner

Hvordan like seg selv bedre

Orker ikke skolen bør jeg bare droppe ut? 

Hei!  Så fint du tar kontakt!  

Forstår at det er tungt for deg med skole og at du mangler motivasjon, det er mange som har det som deg. Jeg forstår at du har mest lyst til å droppe ut helt, men vil anbefale deg å prøve og stille i praktiske fag til du begynner på ny skole/ linje. Det er viktig å ha noe å gå til, selv om man synes det er tungt. Kanskje kan du jobbe litt med hvordan du tenker om å gå på skolen? Prøve å finne noe som er positivt ved det, som for eksempel at du har et sted å gå til, møte andre mennesker og lignende. Med tanke på jobb senere er det viktig at du har gjort så godt du kan med å være på skolen, i stedet for å droppe ut helt. Kanskje kan du få noen fag godkjent også?! Det er fint at du har tatt grep for og forhåpentligvis gå på en linje du kan finne mer motivasjon og glede.   

Forhåpentligvis har du allerede snakket med lærer/ rådgiver på skolen om hvordan du har det, men om ikke, er det viktig å snakke med de om at du sliter med motivasjonen og hva som er lurt å gjøre videre. Kanskje kan de hjelpe deg med noe eller tilrettelegge bedre. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen om hvordan du føler det, de fleste opplever det som godt å få litt støtte på at det er viktig å finne sin vei/ noe man trives med og at alle kan mangle motivasjon til tider. Her finner du en Oversikt over helsesykepleiere i Agder 

Ønsker deg lykke til, har tro på at du vil finne ny motivasjon på en annen linje! Og husk det er ikke lenge igjen av skoleåret, stå på litt til!  

Varm hilsen fra helsesykepleier  

Deler en filmsnutt fra nrk livsmestringsserie om motivasjon og noen artikler med deg:  

Hvem kan du snakke med om videregående skole

Friår eller slutte på VGS, husk på dette

Hvordan kan jeg få venner? 

Så fint du har sendt inn til oss! Det er mange som kan synes det er vanskelig å få seg venner og spesielt i ungdomsalderen hvor man kan være mer usikker på seg selv og hvem man er. Jeg har dessverre ingen enkel oppskrift på hvordan få seg venner, men noen forslag til hva som kan være lurt. 

Det beste man kan gjøre for å få folk til å like seg er å prøve og være et godt medmenneske og behandle andre som man hadde villet bli behandlet selv.  

Om man er litt sjenert, kan det være lurt å prøve å snakke med personer man har rundt seg i hverdagen eller noen man kjenner. Vise at man bryr seg, ved for eksempel å gi de et smil. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Det er viktig at man tør å være aktiv og by på seg selv. Man kan også øve på noen i familien eller med seg selv i speilet.  

En annen ting som kan være lurt er å starte med en fritidsaktivitet eller en hobby. Det er en fin arena til å treffe nye venner og da har man allerede en felles interesse.   

 Ta små steg og vært stolt av det du får til! 

Jeg anbefaler deg å snakke med en trygg voksen, foresatte eller helsesykepleier på skolen. Om du ikke vet hva du skal si eller at det er vanskelig å forklare, kan du vise det du har sendt inn til oss og mitt svar. Det er godt å ha noen som støtter og heier på deg! 

Husk at du ikke er alene om å ha det på denne måten, antageligvis er det flere i klassen din som har det på samme måte! Ønsker deg lykke til. 

Varm hilsen fra helsesykepleier 

Deler noen aktuelle artikler med deg:  

Hvordan like seg selv bedre

10 tips til å få nye venner

Filmsnutt om vennskap fra nrk livsmestringsserie

Har fått meg kjæreste, men han henger i et dårlig miljø. Jeg er så redd for å bli negativt påvirket!

Hei!  

Så fint at du skriver til oss, forstår godt at du synes dette er vanskelig og at du tenker på dette. Når du skriver at du er redd for at han har en dårlig innflytelse på deg, skriver du selv at samtalene til langt på natt har resultert i at du har strøket på en biologiprøve for første gang. Dette viser jo at det har ført til noe negativt for deg.  

Når man har følelser for noen, ønsker man ofte bare å være sammen med/ snakke med personen så mye som mulig. Men det kan være lurt å forklare at du ikke kan snakke til langt på natt, siden det går utover skolearbeidet ditt. Dette bør en hyggelig og omsorgsfull person forstå og prøve å ta hensyn til.  

Du skriver at det er rus inne i bilde. Det er flott at du tenker deg nøye om, fordi vi vet at det er lett å bli påvirket når man er i miljøer med rus. Vi vet også at det er lettere å si nei om man har tenkt nøye gjennom på forhånd hva man vil og ikke, også i forhold til sex. Det er bare du som bestemmer over din kropp og som kan sette egne grenser. Det at du har tatt kontakt med oss, viser at du er bevisst egne grenser, noe som er veldig bra. Jeg anbefaler deg å snakke med en trygg voksen om dette, fordi vi vet at det kan være godt med støtte i den situasjonen du er i.   

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom om dette, her finner du oversikt over helsesykepleiere i Agder

Du kan sende en SMS til helsesykepleier for å avtale tid for samtale, du kan også ha med deg en venninne eventuelt. Om du synes det er vanskelig å fortelle, kan du vise det du har skrevet her og svaret du har fått fra oss.  

Legger ved noen aktuelle artikler du kan se på.  

Håper dette var til noe støtte for deg og at du snakker mer med en voksen om dette. Ønsker deg lykke til og ta gjerne kontakt igjen ved behov!  

Hilsen helsesykepleier  

Å snakke med noen

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

  

Hvordan få med kjæresten på ting jeg har lyst til å gjøre? 

Hei du! 

Så fint at du sender inn til oss for råd i forhold til kjæresten din. Kommunikasjon i et forhold er veldig viktig for å kunne forstå partneren sin bedre. Det er jo sånn at vi alle er forskjellige og at vi har ulike ønsker og forventninger i forhold til for eksempel en kjæreste. Jeg råder deg til å forsøke å snakke med kjæresten din om dette. Fortelle han at du er utrolig glad i han, men at du for eksempel blir lei deg når han ikke blir med på ting. Så kan kanskje han si hva som er viktig for han, så dere kan prøve og møte hverandre litt på hverandres behov.  

Alle har jo litt forventninger til en kjæreste og man blir mer bevisst i løpet av et forhold hvilke verdier man synes er viktig i en fremtidig partner. Kommunikasjon er viktig i alle forhold, så dette er fint og lurt å øve seg på.  

Håper dere får til en god prat og at han er villig til å bli med deg på litt mer av det du ønsker! Legger ved en artikkel om forventninger du kan lese. 

Hilsen helsesykepleier  

Legger ved artikkel om: Hva man kan forvente av seg selv i et forhold.

 

Kjæresten min er introvert, hvordan få han til å dele tanker og følelser? 

Hei! 

Jeg forstår at du synes det er vanskelig å forstå kjæresten din, om han er mye stille og ikke sier så mye. Det er jo slik at vi alle er forskjellige, men at vi kan utfylle hverandre på en god måte. Kan du prøve og snakke med han om hvordan du føler det og at du har behov for å få vite litt mer om hva han tenker? Da kan du forklare at du ønsker å forstå han bedre, men at du synes det er vanskelig når han er mye stille. Kanskje kan han øve litt på å fortelle litt om hvordan han har det?!  

Jeg legger ved en filmsnutt om å være introvert og et par artikler om det å være introvert/ ekstrovert, så du/ dere kan lese litt om det og kanskje få noen tips! Å være introvert kan også henge sammen med selvtillit/ selvfølelse, så deler en artikkel om det også. 

Håper dere får til å snakke litt sammen og at dere kan finne noen råd i artiklene. Ønsker deg lykke til. 

Hilsen fra helsesykepleier 

Film fra nrk livsmestring om å være introvert

Introvert, ekstrovert eller midt imellom

Selvtillit og selvfølelse