Hei kjære deg. Det er leit å høre hvordan du har det, men er glad for at du lufter tankene dine med oss.
Når du har sosial angst som gjør at du blir borte fra skolen skjønner jeg at det kan gi blandede følelser. Kanskje er det slik at det er litt godt å slippe å være sammen med så mange elever samtidig som du vet at det å utfordre seg ved å være sammen med de i klassen kan føre til at angsten etter hvert vil bli redusert?
Det vi vet er at sosial angst kan vokse seg større når man er alene og ikke får utfordret den. Du skriver at angsten har tatt for stor plass og det er vanskelig å se de positive tingene i hverdagen. Mye tid alene kan da gjøre at tankene dreier seg mye om det som er vanskelig og igjen gjøre at angsten vokser. Du skriver at du engster deg for om angsten vil vokse seg større. Dette er det vanskelig å gjøre noe med her og nå. Jeg vet det er vanskelig, men hvis du heller klarer å fokusere på hva du kan gjøre her og nå så kan det være bedre utnyttelse av tiden din.
Angst og depresjon henger ofte sammen. Du skriver at du har snakket med en psykisk helse instans, men opplevde lite forståelse der. Noen ganger må man gjenta hvordan man har det enten i form av ord eller i form av et brev. Noen syns det er bedre og utrykker seg skriftlig. Kunne du skrevet et brev til din behandler om hvordan du har det, eventuelt tatt en screenshott av det du har sendt inn her? Jeg tenker at det er viktig at behandleren din virkelig forstår hvordan du har det.
Jeg skjønner at det er vanskelig å fortelle om hvordan du har det til lærer, men jeg tenker at hvis lærer hadde visst dette så kunne dere laget en plan for eksempel hvis du fikk angst i klasserommet. For noen så hjelper det å bevege på seg, hente seg et glass vann eller gå ut på do. Da kan man komme seg litt bort fra situasjonen og også få rom til å puste godt ned i magen. Å puste ned i magen er en måte å roe ned kroppens nervesystem på, som igjen kan hjelpe på uroen man føler ved angst.
Mangel på rutiner kan igjen påvirke oss negativt, som igjen også kan påvirke søvnen. I forhold til søvn har helsedirektoratet noen gode råd. Det å legge seg og stå opp til fast tid er lurt. Trening på dagtid, ikke rett før du legger deg, kan også bidra til at kroppen blir mer sliten på kveldstid. Trening kan også bidra til å redusere stress i kroppen og øke produksjon av kroppens eget lykkehormon, som kan ha effekt på humøret.
Kanskje har du fått flere av disse rådene allerede, men kanskje kan noen av de være til hjelp. Det er flere ting man vet er bra for psykisk helse og som det er lurt å gjøre, selv om man ikke har lyst. Det er bra å komme seg litt ut, det går an å legge en plan for uka for hvilke dager man skal gå seg en tur/ jogge (eller hva man liker). Å være sammen med mennesker vi er trygge på kan gjøre oss glade. Har du noen venner utenfor skolen du kunne tatt kontakt med? Eventuelt familiemedlemmer? Når man har det vanskelig er det lurt å prioritere å gjøre ting som gjør deg glad.
Når man har det vanskelig er det også viktig å få hjelp av noen andre. Da kan det være greit å snakke med helsesykepleier på skolen, de er vant til å snakke med ungdom om angst. De fleste Videregående skoler har en helsesykepleier tilknyttet seg.
Husk at du er modig som søker hjelp når du har det vanskelig og at du nå har tatt det første steget for å få det bedre. Med litt hjelp fra de rundt deg er jeg sikker på at du vil få til en endring. Jeg heier på deg!
Varm hilsen fra helsesykepleier.